Diş Beyazlatma İster 1 saate, ister 3-6 günde Doğal Bembeyaz Dişler-Opalescence

Yıllardır insanların dişleri konusundaki en büyük zaafları onların beyazlığı olmuştur. Araştırmacılar insanların %7'sinin sadece dişleri gözükmesin diye gülmekten kaçındığını ortaya koymuştur. Bu amaç için karbonatla başlayan macera, porselenlere, diş minesine çok zarar veren törpüleme işlemlerine kadar uzanmıştır. Öyleki kalıcı ve dişe zarar vermeyen bir beyazlatma yöntemi arayışı hiç bitmedi. Bu arayış içersinde en büyük adım Opalescence'ın yaratılması ile atıldı. Yıllardır uygulanan bu yöntemin digerlerinden en büyük farkı, diş minesine zarar vermeden, en kalıcı şekilde dişleri sağlıklı doğal beyazlığına kavuşturabilmesi. Hemde bunu hastaya zahmet vermeden, ister muayenehanede 1 saatte, ister evde uyurken uygulayarak ortalama 3-6 gün gibi kısa bir süre içersinde yapabilmesi.Opalescence, içinde bulundurduğu % 20 oranında su sayesinde diş minelerinin susuz kalmamasını sağlayarak, çatlamaların önüne geçer. Alınan sıvı ve yiyeceklerin dişteki boşluklar arasında kalması, dişte renk değişimine neden olduğundan diştemizliği beyazlatmadan sonra korunması ve diş renkleşmesine sebeb olan diet alışkanlıklarının hekim tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Böylece oluşan beyazlık kalıcı olur. Opalescence sadece diş renginden memnun olmayan kişilerde değil, ilaç kullanımı sonucu oluşan tetrasikilin renkleşmelerinin dört tipinin üçünde ve florosis vakalarında da etkili oluyor. Ancak bu durumda tedavi süresi evde tedavi edilen tipinde 14 güne uzuyor.

Bu yazımızda Opalescence ile diş beyazlatma yönteminde yanıt arayacağımız sorular

    Tedavi Nasıl Yapılıyor?
    Hiçbir rahatsızlığım yok.Ancak dişlerimin daha beyaz olmasını istiyorum. Mümkün mü?
    Opalescence'in evde uyurken kullanılan tipi nasıl uygulanıyor?
    Muayenehanede uygulanan şekli ile evde uygulanan arasında ne fark var?
    Kendim uygulayabilir miyim?
    Kanal tedavisi görmüş dişlere etkili mi?
    Dişlerim küçükken tetrasiklin tedavisinden dolayı sarı ? Tedaviden nasıl bir sonuç alırım?
    Benzeri diş beyazlatıcılardan farkı nedir?
    Opalescence’in yan etkisi olarak hassasiyet var mı?
    Hamileyim, bir sakıncası var mı?
    Dişlerimde bir hassasiyet var. Tedavi olabilir miyim?
    Dolgulara ve protezlere bir tesiri var mı?
    Daha önce dişlerinde dolgu, protez ya da kanal tedavisi olanlar içinde bu yöntem geçerli olabiliyor mu?
    Başka bir beyazlatıcı ile dişlerimi beyazlattım ancak renk geri döndü. Opalescence uygulanması nasıl olacak?
    Renk geri döner mi?
    Yan Etkileri Var mı?
    Opalescence ne tür renkleşmelerde kullanılır ?
    Tedavi süresi kaç gündür ?
    Kaç ton renk açılması olur ?
    Beyazlatmanın kalıcılığı hakkında ne söylenebilir ?
    Beyazlatma uygulanan dişlerde dişin özünde patolojik değişimler görülür mü ?
    Kalıcılığı hangi faktörler etkiler ?
    Anhidröz ne demektir ?
    Opalescence’in diğer bleaching materyallerinden neden farklıdır ?
    Opalescence niçin anhidröz değildir ?
    Opalescence nasıl uygulanır ?
    Daha önce anhidröz ve geri dönüşümlü bir bleaching ajanı kullanılmış ise ne yapılabilir ?
    Uygulama kaşığının yapımı niçin önemlidir ?
    Opalescence mutlaka tüm ağıza mı uygulanır ?
    Opalescence uygulanacak dişlerinizde çürük var ise hekimin davranışı nasıl olmalıdır ?
    Opalescence sigara vb. renkleşmelerine etkili midir ?
    Tek şırıngalık dozlar niçin önemlidir?
    Ağızda eski dolgular var ise ne yapılmalıdır ?
    Ağızdaki diğer restorasyonlar açısından durum nedir ?
    Opalescence’in gece uygulanmasından beklenen fayda nedir ?
    Opalescence’in raf ömrü nasıl korunur ?
    Evde beyazlatma ajanı olan Opalescence, ofiste beyazlatma ajanı olan Opalescence Xtra ile kombine kullanılabilir mi?
    Dişler daha önce başka anhidröz beyazlatıcılarla beyazlatılıp renk geri dönmüşse ve tekrar Opalescence ile beyazlatma yapılmak isteniyorsa ne yapılabilir?
    Opalescence ile yapılan Türk Araştırmaları var mı?

Tedavi Nasıl Yapılıyor?

Tedavi, normal dişlerde ister dişhekimi muayyenehanesinde ortalama 1 saatte, ister evde uyurken uygulayarak 3-6 günde, dişhekimlerinin hazırladığı bir vinil kılıfın ağızdaki dişlere takılarak tatbik edilmesi şeklinde işliyor. Bu kılıfların dişhekimleri kontrolünde hazırlanmasıdan sonra, işlemleri hasta kendi başına, sosyal hayatını etkilemeden yapabiliyor. Opalescence jel, kişiye özel hazırlanan vinil kılıfın içine sıkılarak kullanılıyor. Uygulamadan önce dişlerini fırçaladıktan sonra içine jel sıkılmış olan vinil kılıf ağızına yerleştiriyor. 2-6 saat süre ile ağızda kalan ilaç etkisini bu süre içersinde kaybetmiyor. Kılıftan çıkan jel, bir fırça yardımı ile temizleniyor. Ortalama 3-6 günün sonunda dişlerde kalıcı bir beyazlık sağlanır.

Opalescence uygulamasında en önemli nokta, uygulamanın dişhekimi kontrolü altında yapılması. Uygulamaya başlamadan önce dişhekimi muayenesi ile genel ağız sağlığı kontrol edilmelidir. Ağızda hiçbir problem yoksa, dişleri beyazlatmak kolay bir işlem.

Hiçbir rahatsızlığım yok. Ancak dişlerimin daha beyaz olmasını istiyorum. Mümkün mü?


Evet mümkün...

Opalescence'in evde uyurken kullanılan tipi nasıl uygulanıyor?

Opalescence jel kişiye özel hazırlanan vinil bir kılıf içerisine sıkılarak kullanılır. Uygulayacak kişi gece yatmadan önce dişlerini fırçaladıktan sonra vinil kılıfı ağzına yerleştirerek 2-6 saat süre ile takar. Bu şekilde kullanımda tetrasiklin harici vakalarda ister 1 saatte muayyenehanede, ister 3-6 günde evde uygulayarak bembeyaz dişlere sahip olmak mümkündür.

Muayenehanede uygulanan şekli ile evde uygulanan arasında ne fark var?

En büyük fark zaman farkıdır.

Kendim uygulayabilir miyim?

Opalescence ile diş beyazlatmak için dişhekiminin önce sizi muayenehane görmesi, ağız da çürük veya diş minesi çatlak dişler var ise tedavi edilmesi şarttır. Daha sonra ağız yapınıza uygun bir şekilde hazırladığı bir vinil kılıfa ihtiyaç vardır. Bu kılıf hazırlandıktan sonra uygulama gece yatarken dişini beyazlatmak isteyen kişi tarafından yapılır. Ancak bu işlem sırasında dişhekimi kontrolü esastır.

Kanal tedavisi görmüş dişlere etkili mi?


Kanal tedavisi görmüş dişlerde de Opalescence ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak bu vakalarda Opalescence uygulaması hekim tarafından kanal tedavisi görmüş olan dişin dolgusu çıkarılarak yapılmaktadır.

Dişlerim küçükken tetrasiklin tedavisinden dolayı sarı ? Tedaviden nasıl bir sonuç alırım?

Opalescence ile tetrasiklin renkleşmeleri de beyazlatılmaktadır. Ancak bu vakalarda tedavi süresi biraz daha uzamakta ve ortalama 14 günde tamamlanmaktadır.

Benzeri diş beyazlatıcılardan farkı nedir?

Opalescence benzeri beyazlatma materyallerinden farklı olarak % 20 su içerir. Bu özelliğinden dolayı dişlerde hassasiyete yol açmaz, mineyi susuz bırakarak çatlamalara neden olmaz ve oluşturduğu beyazlık, boyar maddenin yerini su aldığından doğal ve kalıcıdır. Tabii ki diş temizliğine sağlamak ve boyar madde içeren beslenme alışkanlıklarını değiştirmek kaydı ile...

Opalescence’in yan etkisi olarak hassasiyet var mı?


Opalescence’in halen bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. % 2 vaka da geçici olarak soğuk veya sıcak içecek içmenize engel olmayacak derece hassasiyet gözlenebilir ancak dişhekimize birdirdiğiniz takdirde, bir iki dakikada uygulayacağı Flor-Opal ile hemen sona erecektir.

Hamileyim, bir sakıncası var mı?


Bildirilmiş hiçbir vaka olmamasına rağmen hamilelikte ilaç kullanımından kaçınma genel prensibi altında uygulamanın hamilelik sonrasına bırakılması doğru olur.

Dişlerimde bir hassasiyet var. Tedavi olabilir miyim?

Bu durumda Opalescence uygulanmasından önce dişlerdeki hassasiyeti gidermek için hekimin gerek gördüğü süre kadar flor uygulaması yapılarak ardından beyazlatma işlemine geçilebilir. Bazı vakalarda ise sert fırçalamaya bağlı olarak dişeti çekilmesi sonucu hassasiyet oluşmuş olabilir. Bu bölgeler dişhekimi tarafından izole edilerek tedavi sürdürülebilir.

Dolgulara ve protezlere bir tesiri var mı?


Opalescence jel’in ağızdaki mevcut dolgu yada protezlere olumlu yada olumsuz hiçbir etkisi yoktur. Ancak ağızda çürük ya da oynamış dolgular var ise bunların tedavi öncesi düzeltilmesi gerekir. Opalescence sadece diş minesine etkili olduğundan ağızdaki dolgu ve kaplamaların beyazlanması söz konusu değildir.

Daha önce dişlerinde dolgu, protez ya da kanal tedavisi olanlar içinde bu yöntem geçerli olabiliyor mu?


Opalescence jel'in ağızdaki mevcut dolgu ya da protezlere olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisi yok. Ancak ağızda çürük ya da oynamış dolgu varsa bunların tedavi öncesi düzeltilmesi gerekiyor. Opalescence sadece diş minelerde etkili olduğundan dolgu ve kaplamaların beyazlanması söz konusu olmuyor. Kanal tedavisi görmüş dişlerde de çok iyi sonuçlar alınıyor. Ancak burada, tedavinin uygulanmasında farklılıklar var. Kanal tedavisi görmüş olan dişin dolgusu çıkartılıyor ve tedavi hekim tarafından uygulanıyor. Bu dişlerin rengi düzeldikten sonra normal, hasta tarafından uygulanan işlemlere geçiliyor.

Başka bir beyazlatıcı ile dişlerimi beyazlattım ancak renk geri döndü. Opalescence uygulanması nasıl olacak?
Başka bir beyazlatıcı kullandı iseniz dişhekiminize mutlaka belirtiniz. Diğer beyazlatıcılar dişminesini susuz bıraktıkları için dişminenizde oluşan hasarı enaza indirmek için Flor-Opal ile önceden bir iki gün tedavi görmeniz gerekir.

Renk geri döner mi?

Opalescence ile Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı çalışmaya göre, dişlerini beyazlatan bireylerin iki yıl sonra yapılan kontrollarında renk geriye dönüşüne rastlanmamıştır.

Yan Etkileri Var mı?

Opalescence'ın uygulandığı hastalarda bugüne kadar yan etkiye rastlanmamış. 6 günlük tedavi sonunda dişinize bir bardak kolalı içecekten daha az etkisi vardır. Çok nadir olarak sıcak bir bardak çay veya soğuk bir içecek içmeye engel olmayacak bir hassasiyet olabileceği ancak bunu dişhekiminin hemen halledebilecek basit bir olay olması bir başka avantaj. Bu nedenle dünyanın her yerinde güvenle kullanılıyor. Ancak uzmanlar, hamilelikte ilaç kullanımından kaçınma genel prensibi altında uygulamanın hamilelik sonrasına bırakılmasını öneriyorlar.

Opalescence ne tür renkleşmelerde kullanılır ?

Opalescence tetrasiklin ve florozis de dahil olmak üzere mineyi ilgilendiren tüm renkleşmelerde başarı ile kullanılır.

Tedavi süresi kaç gündür ?


Tedavi süresi istatistiksel olarak tetrasiklin harici vakalarda 3-6 gün, Tetrasiklinde ise 14 gündür.

Kaç ton renk açılması olur ?

Renkleşme şiddeti ve Opalescence’e duyarlılığına bağlı olarak cevaplar çok daha olumlu olmasına rağmen en az 2 ton açılma olacaktır.

Beyazlatmanın kalıcılığı hakkında ne söylenebilir ?

Bu konuda ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesince gerçekleştirilmiş olan araştırmada da 2 sene takip edilmiş vakalarda geri dönüş olmadığı bildirilmiştir. Ayrıca Ohio Üniversitesinden John BAILEY her ne kadar renk geri dönüşü beklenmiyorsa da hastanın diş renkleşmelerine ekstrensek de olsa sebep olan diet alışkanlıklarını değiştirmekte fayda gördüğünü belirtmiştir.

Beyazlatma uygulanan dişlerde dişin özünde patolojik değişimler görülür mü ?

Bu konuda Ekim 1994 JADA dergisinde yayınlanan ve Opalescence ile yapıldığı belirtilen araştırmada 60 gün süre ile takip edilen ( yazarların notu : dişte bir kimyasal yada fiziksel travma oluşması durumunda belirtiler 30-60 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır.) dişlerde bleaching uygulanması öncesi ve sonrası pulpal cevaplarda bir farklılık gözlenmemiştir. Yazarlar ayrıca araştırmanın Opalescence ile yapıldığına ve Opalescence’in formülasyonunda % 20 su bulunduğuna dikkat çekerek diğer su içermeyen materyallerin kullanımında dehidratasyona bağlı olarak farklı pulpal tepkiler oluşabileceğini hatırlatmaktadırlar.

Kalıcılığı hangi faktörler etkiler ?

Opalescence ile yapılan beyazlatma işleminde ısı ya da asit uygulaması olmadığından yöntemin atravmatik olması dolayısı ile fluorürden zengin en iyi derecede mineralize olmuş yüzey minesi korunmaktadır. Yüzey minesinin korunmuş olması ve interprizmatik bölgeden çekilen renkli sıvı yerine Opalescence kimyasında bulunan saf suyun yerleşmesi sonucu ağız sıvılarının penetrasyonuna engel olması geri dönüşü engelleyen faktörlerdir.

Anhidröz ne demektir ?

Su içermeyen ve ortamdaki suyu alarak uygulandığı alanı susuz bırakan materyallere anhidröz maddeler denir.

Opalescence’in diğer bleaching materyallerinden neden farklıdır ?


Opalescence diğer bleaching materyallerinden anhidröz olmaması ile ayrılır

Opalescence niçin anhidröz değildir ?

Opalescence formülünü benzersiz kılan içerdiği % 20’lik su oranıyla anhidröz değildir.

Opalescence nasıl uygulanır ?
Opalescence kapalı bir sistem olarak, özel vinil bir uygulama kaşığı içerisinde uygulanır.

Daha önce anhidröz ve geri dönüşümlü bir bleaching ajanı kullanılmış ise ne yapılabilir ?

Böyle bir durumda ilk olarak yapılması gereken susuz kalmaktan dolayı zarar gören yüzey minesini flor uygulaması ile desteklemek olmalıdır. Bu amaçla 5 gece Flor-Opal kullanılmasının ardından Opalescence uygulanması mine prizmaları arasındaki su dengesini kuracaktır.

Uygulama kaşığının yapımı niçin önemlidir ?

Opalescence jelin uygulama kaşığı dışında etkili olamayacağını ya da uygulama kaşığının gingival dokulara ve interdental papillaya uzanması durumunda sorun yaratacağını ve yumuşak dokuda irritasyona neden olacağını göz önünde tutarsak kaşık yapımının hekim kontrolunda olmasının önemi daha iyi anlaşılır.

Opalescence mutlaka tüm ağıza mı uygulanır ?


Opalescence uygulaması için kaşığın tüm dişleri kapsayacak şekilde yapılması tüm dişlere Opalescence uygulanacağı anlamını taşımaz. Beyazlatılması gerekmeyen dişlere blokaj uygulanmayarak seçici çalışılabilir. Ayrıca madde kaybı nedeniyle üst dişlere porselen kuron yapılması gereken vakalarda alt dişlere bleaching uygulaması istenen rengi oluşturmakta yardımcı olacaktır.

Opalescence uygulanacakdişlerinizde çürük var ise hekimin davranışı nasıl olmalıdır ?


Dişlere yapılacak dolgu türü amalgam ise beyazlatma öncesi dolguları yapmak doğru olacaktır. Ancak kompozit dolgu uygulaması gerekiyor ise bu durumda kavitenin beyazlatma öncesi geçici restorasyonu ve beyazlatma işlemini takiben iki hafta beklenerek kompozit dolguların yapılması en doğru davranış biçimi olacaktır. Beyazlatmayı takiben iki hafta beklenilmesi mine prizmaları arasındaki residüel peroksitin ortamdan uzaklaşarak kompozitin bonding tutunmasını etkilememesi içindir.

Opalescence sigara vb. renkleşmelerine etkili midir ?


Normal olarak sigara renkleşmeleri ekstrensek renkleşmelerdir ve normal diş temizliğinde kullanılan pastalarla temizlenebilirler. Ancak bazı vakalarda bu renkleşmeler giderilse dahi dişin kendi bünyesel sarılığı söz konusudur ve hasta tarafından sigara renkleşmesi olarak düşünülmektedir. Bu tarz renkleşmelerde Opalescence ile çok iyi sonuç alınmaktadır.

Tek şırıngalık dozlar niçin önemlidir?

Opalescence bir dişhekiminin geliştirdiği bir sistemdir ve hekimin klinik beklentileri ve hasta ile olan ilişkileri ürünün her safhasında gözönüne alınmıştır. Büyük oranda klinik dışı uygulanan bir sistem olması dolayısı ile tedavi inisiyatifinin hekimde kalması ve hastanın doz ayarlaması gibi sorunlar yaşamaması için sistem hata yapma riskini minimumda tutacak şekilde planlanmıştır. Bu nedenle tek dozluk şırıngalar hekime hastayı en üst düzeyde kontrol imkanı sağlar iken hasta için de doz ayarlama zorunluluğu olmaması ayrı bir avantajdır.

Ağızda eski dolgular var ise ne yapılmalıdır ?

Ağızdaki eski dolgular genelde bir problem oluşturmaz, ancak kenar uyumu bozulmuş dolgular mevcut ise sızıntı sonucunda bu dişlerde hassaslaşma görülebilir. Bu durumda dolguların değiştirilmesi doğru olacaktır.

Ağızdaki diğer restorasyonlar açısından durum nedir ?

Ağızda mevcut dolgu yada protezlere Opalescence’ in olumlu yada olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

Opalescence’in gece uygulanmasından beklenen fayda nedir ?


Opalescence uygulama kaşığı içerisinde 2-6 saat aktivitesini koruyabilmekte ve bu da tedavi süresini ve maliyetini olumlu etkilemektedir. Gece uykuda tükürük akımı azalacağından ve çene hareketleri olmadığından maksimum verim alınır ve sosyal yaşamı etkilemez.

Opalescence’in raf ömrü nasıl korunur ?

Bleaching materyalleri ısı ve ışığa karşı hassas materyallerdir. Bu nedenle raf ömrünün korunabilmesi için uzun süre saklama gerektiğinde mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Opalescence kutu etiketinin sağ alt köşesinde bulunan son kullanma tarihine dikkat ediniz.

Evde beyazlatma ajanı olan Opalescence, ofiste beyazlatma ajanı olan Opalescence Xtra ile kombine kullanılabilir  mi?

Güç bir lokalize diş renkleşmesi varsa home-bleaching'den önce ofis-bleaching uygulanabilir. Aynı şekilde hasta daha çabuk sonuç almak istiyorsa yine bu iki teknik birleştirilebilir.

Dişler daha önce başka anhidröz beyazlatıcılarla beyazlatılıp renk geri dönmüşse ve tekrar Opalescence ile beyazlatma yapılmak isteniyorsa ne yapılabilir?

Daha önce kullanılan Opalescence dışındaki beyazlatma ajanı anhidröz olduğundan mineyi susuz bırakmıştır dolayısıyla da hastada hassasiyet ihtimali artmıştır. Böyle bir durumda tedaviye başlamadan önce 2 gün süreyle topikal flor tedavisi uygulamakta fayda vardır.

Opalescence ile yapılan Türk Araştırmaları var mı?

Hacettepe Üniversitesi
Opalescence ile Hacettepe Üniversitesi'nin renkte iki yıllık takip sonucu geriye dönüşün olmadığını belirten çalışma
Ege Üniversitesi (Doktora tezi)1996 

    Opalescence ile diğer beyazlatıcıların çift kör kıyaslaması sonucu beş günlük tedavi sonucunda, dişe zararlı etkilerin diğer beyazlatıcılarda anlamlı derecede çok fazla olduğu SEM ile tespiti
Marmara Üniversitesi (Doktora tezi)1997   
Opalescence ile diğer beyazlatıcıların çift kör kıyaslaması sonucu SEM ve FTIR incelemelerinde dişe yan etkileri açısından incelendiğinde hastalar için en sağlıklı beyazlatıcı ajanın Opalescence olduğu ortaya çıkmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder