Etrafımızda yüksek tansiyondan şikayetçi olan birçok insan görmemiz mümkün. Metropol şehirlerde iş koşturmacası içinde yenilen hazır yiyecekler, asitli içecekler ve yoğun yaşamın kaçınılmaz hastalığı stres malesef vücudu olumsuz yönde etkileyerek tansiyon hastalıklarına yakalanma ihtimalini daha da artırıyor.
Tansiyon sadece vücudun dengesini bozmakla kalmayarak kalp krizi ve böbrek rahatsızlıklarına da davetiye çıkarıyor. Ayrıca uzun süre düşürülemeyen yüksek tansiyon felç geçirme riskini de artırabiliyor. Belirlenmiş tek bir nedeni olmamakla beraber alkol, sigara, stres,tuz, fazla kilolar ve hareketsiz yaşam biçimi en öne çıkan nedenler arasında sayılabilir. Tabi bu nedenler arasına kalıtım yani genetik olarak bu geni taşıyor olmak ve yaş faktörünü de unutmamalıyız.
Yüksek Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?
En belirgin özellikleri arasında sinir, uyku problemleri, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme sorunları ve burun kanaması gibi sebepler gelir.
Tansiyonu Dengede Tutmak İçin Ne Yemeli?
- Tuzlu ayran düşük tansiyonu dengeye sokmak için birebirdir.
- Limonata ve limon yenilebilir.
- Portakal, greyfurt ve mandalina yiyerek yüksek tansiyon düşürülebilir.
- Tansiyona en iyi gelen yiyecek ise, incirdir. Tansiyonu dengede tutmayı sağlayan incir, tansiyon hastalarının mutlaka tüketmesi gereken bir besindir. Günde 200 gr. incir tansiyonu dengede tutmak için yeterlidir.
- Ayrıca kavun, çilek, sarımsak, soğan, alıç, kereviz, zeytin, ıspanak,meyan kökü de tansiyona iyi gelen yiyeceklerdir.
Yediklerinize dikkat ederek, günlük egzersizler yaparak tansiyonun olumsuz etkilerinden kurtulmak ve tansiyon şikayetlerini azaltmak mümkün.
Tansiyonu Hangi Bitki Çaylarıyla Dengede Tutmalı?
İşte bu nokta da ise günlük hayatta da kullandığımız ve yüksek tansiyona iyi gelen bitkiler olumlu faydalarıyla öne çıkıyor.
Kekik: Tansiyonu düşüren bitkiler arasında yer alan kekik, geçici olarak yükselen tansiyonu düşürmede etiklidir. Günde iki bardak içilmesi yeterlidir.
Kedi otu: Tansiyon düşürücü etkiye sahip olan kedi otu, demlenerek günde iki defa sabah ve akşam olarak içilebilir.
Civan perçemi: Civan perçemi de tansiyon düşüren bitkiler arasındadır. Az miktar pelin otu ile birlikte demlenerek günde iki bardak içilebilir.
Sarımsak: Çoğu insanın kokusundan şikayetçi olduğu sarımsak içindeki alisin maddesinin antibakteriyel, antioksidan, lipit düşürücü etkilerinin yanı sıra tansiyonu düşürmede de adından söz ettiriyor. Kanser ve kolestrole de iyi gelen sarımsak çiğ olarak tüketildiğinde tansiyon üzerindeki olumlu etkisi daha da artıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder