GASTRİTE BİTKİSEL ÇÖZÜM




Midenin iç yüzünde bulunan zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan gastrit, günlük yaşamı olumsuz etkileyerek kişiyi hayattan zevk alamaz hale getirecek bir sorundur. 

Etrafınızda bu dertten şikayet eden birçok kişiyi tanıyor olabilirsiniz bu günümüzde gayet olağan bir durum. Çünkü iki yetişkinden biri bu sorunla karşı karşıya. Tüketilen yağlı ve hazır yiyecekler, hazır konserve ürünler bu şikayetleri artıran başlıca faktörlerin başında gelir. Sadece iyileştirici önlemleri almak yetmez neden olan sebepleri de bularak bu sebeplerden uzak durulmalıdır. Dikkat etmeyip önemsenmediği takdirde ülsere dönüşerek midede yaralar oluşmasına neden olabilir. 



Gastritin Ortaya Çıkma Nedenleri

Bu hastalığın ortaya çıkmasında ve var olan hastalığın tetiklenmesinde sigara ve alkol önemli bir etkendir. Alkol ve sigara doğrudan mide yüzeyini tahriş eder ve midede asit salgılanmasını artırarak daha fazla tahriş olmasına neden olurlar. Gastrit tedavisinin olumlu sonuç vermesi için sigara ve alkolden uzak durulmalı ve hastalığın tekrar tekrar nüksetmemesi için tamamen bırakılmalıdır.

Gastriti ortaya çıkaran diğer önemli bir sorunda strestir. Streste asit salgılanmasını artırarak ülsere davetiye çıkaran bir etkendir. Çağın sorunu olan stresten uzak durmaya çalışmalı en azından en az seviyeye indirmeye çalışılmalıdır.

Herhangi bir rahatsızlık için alınan ilaçlarda içeriğindeki etken maddeler sebebiyle midede tahriş ve yanmalara sebep olabilirler. Mide hastaları bu gibi ilaçlar kullandıkları zaman daha dikkatli olmaya özen göstermelidirler.

Gastritin diğer bir çeşidi olan akut gastritte ise midede yanma ve ağrı görülür. Açlıkla birlikte bu ağrı ve yanma hissi daha da şiddetlenir. Bu çeşit gastritte bulantı ve kusma vakaları da görülebilir. 

Yemek alışkanlıkları değiştirilmeli tahıl, yeşil sebze ve taze meyve suyu tüketimine özen gösterilmelidir.




 Gastrite İyi Gelen Bitkisel Öneriler


  • Üzüm, elma ve karpuz suyu başta olmak üzere günde 3 bardak meyve suyu içiniz.
  • Yemeklerden 15 dk. önce bir çay bardağı çiğ patates suyu içilmelidir.
  • Hindistan cevizi suyu mide üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Günde 3 kez bir çay bardağı olarak içilebilir.
  • Pirinç bulamacı ve pirinç lapası midedeki ağrının şiddetini hafifletmede ve mide yanmasını kesmede yardımcıdır. Günde iki kez pirinç lapası tüketilebilir.
  • Gastrit ve ülsere oldukça faydalı olan karnabahar haftada 3 kez tüketilmeye dikkat edilmelidir.
  • Birçok hastalığa iyi gelen zencefil gastrite de iyi gelmektedir. 2-3 parça zencefil tohumu gastrite bağlı mide ağrısını kesmektedir.
  • Petekli bal tüketmeye çalışılmalıdır.
  • Ayrıca bol sıvı alınmalıdır. Bunların başında ise meyve suyu ve su yer almalıdır.



0 yorum:

Yorum Gönder