DEPRESYON – RUHUN KARANLIK GECESİ

Psikolojide hemen hemen hiçbir kavram “ depresyon” kavramı gibi günlük hayatın içine
yerleşmemiştir. Hatta bu hastalığa yakalananlar bile depresyonun oluşumunda ilaçla
tedavi edilebilen biyokimyasal faktörlerin yer aldığını bilmiyorlar.

Depresyonla birlikte genel olarak üzüntü, sıkıntı, moral bozukluğu, ümitsizlik ve hiçbir zaman başaramayacağı duygularına kapılır insan. Ancak bu semptomlar kendilerini her zaman dışa vurmazlar. Hayatı gayet yolunda giden bile depresyona girebilirler. Birçoğu da doğanın gerçeğiolan bu beyin rahatsızlığını hiç bilmiyor ve sorun kontrol edilemez hale gelene kadar bu duygularını bastırıyor. Depresyonun, içgüdü kaybı şeklinde kendini gösteren farklı şekilleri yaygındır. Hayat enerjisi yok olur ve bununla beraber günlük hayatın gereksinimlerini yapmakta ve bunlarla başa çıkmaktaki yetenek ve istek de biter. Depresyon, çoğunlukla uyku bozukluklarına, sindirim problemlerine ve başka bedensel rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Depresyonun oluşumunda bir sürü neden yer alabilir. Eşinizin ölümü , ayrılık, iş yerinizdeki stres yada iş yerinizi kaybetmeniz gibi olaylar yaşama duygunuzu fazlaca etkileyebilir ve sizi depresyona sürükleyebilir. Hatta, depresyona neden olan etkiler arasında başka faktörler de büyük rol oynamaktadır. Örneğin; babadan kalma yaradılış, sonradan kazanılmış özellikler yada bazı kişilik yapıları. Alkol ve ilaçların yanlış kullanımı da bazı olası vücut rahatsızlıklarına, örnek olarak tiroit bezinin düzgün çalışmamasına yol açabilir. Noradrenalin ve Serotonin maddelerinin moral düzeltici etkileri vardır, fakat stres bazı depresif hastalıklarda bu maddelerin oluşumunu azalttığından, bu maddeler gereken miktarda kullanılamamaktadır. Bu bilgilerden yola çıkarak nörotransmitter kuralı çerçevesine giren ve nörokimyasal hataları düzelten antidepresanlar geliştirilmiştir. Çok başarılı olmalarına rağmen: “yedi derde deva” değildir bu ilaçlar. Depresyon psiko-biyolojik bir rahatsızlık olduğu için, terapide çift olmalıdır. İlaç tedavisinin yanı sıra psikolojik tedavi de tavsiye edilmektedir. “Kavrama ile ilgili davranış terapileri” yada “ kişilerarası psikoloji terapileri” gibi yöntemler bulunmaktadır. Depresyonun özel bir çeşidi de, ışık eksikliği ile harekete geçen “kış depresyonu”dur. Karanlık, uyku hormonları Melatonin’in artmasına neden olur.

En yeni iyi ilaç: Gün ışığında yürüyüşe çıkmaktır. Hafif ve orta dereceli depresyonlarda kılıç otu özünün de faydası olur. Bu bitki, Serotonin ve Noradrenalin’in azalmasını engelleyen Hyperforin maddesini içermektedir. Böylece moral düzelten bu ilacın etkisi daha uzun sürer

0 yorum:

Yorum Gönder