Propolis ve propolisin faydaları

Propolis Nedir
Propolis, kara mum ya da arı reçinesi olarak da bilinir, 300’den fazla fitokimyasal madde ihtiva eder. Bir arı kovanında 50 bin – 80 bin arı ve bir o kadar da yavru bulunur. Bu kalabalığa ve mikropların üremesi için uygun bir ortam hazırlayan kovan içi sıcaklığı ve rutubetine rağmen arılar kolayca hastalanmadan yaşarlar. Bunu bitkilerden topladıkları ve sindirim salgıları ile karıştırarak hazırladıkları yapışkan reçinemsi maddeyle yaparlar. Propolis olarak da bilinen bu madde %30 balmumu, %55 reçine ve balsam, %10 eterik yağ, %5 polenin yanı sıra, magnezyum, kalsiyum, iyot, sodyum, potasyum, bakır, çinko, demir mineralleriyle B1, B2, B6, C ve E vitaminlerini ihtiva eder. İçerdiği zengin ve etkili bu maddeler propolise antibakteriyel, antiviral, antioksidan, bağışıklık sistemini düzenleyici, kansere karşı koruyucu ve ağrı kesici özellikler kazandırır.

Propolis doğal ham olarak kullanıldığında Faydaları 

 ● Enfeksiyon ve romatizmal rahatsızlıklara karşı faydalıdır. Propolisin antienflumatuvar özelliğinden dolayı iç ve orta kulak enfeksiyonlarında, aseptik nekroz, verem, ülser, kolit gibi iltihabi hastalıklarla, romatizmal hastalıklarda yararlı olduğu gözlenmiştir.

 ● Bağışıklık sistemi üzerine etkileri: propolisin en çok araştırılan ve yaygın olarak kabul edilen özelliği bağışıklığı arttırıcı özelliğidir. İçerdiği bioflavonoid’in ektisiyle güçlü bir antiviral özelliğe sahiptir. Propolis antioksidan özelliğinden dolayı kanserlerin oluşumuna karşı önleyici etkiye sahiptir.
Kanser tedavisinde destekleyicidir.

● Sindirim rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. Bağırsak paraziti şikayeti olan 138 hastaya %10-20’lik propolis ekstraktı uygulanmış ve antiparaziter özelliği gözlenmiştir. Ülsere karşı faydalı olduğu fakat Crohn hastalığına etkili olmadığı tespit edilmiştir.

● Yara tedavisi ve doku yenilenmesinde faydalıdır. Propolisin yara ve yanıkların iyileşmesinde %80 etkili olduğu gözlenmiştir.

 ● Soğuk algınlığı, girip, herpes virüs infeksiyonları, diş eti hastalıklarında da yararlı olduğu gözlenmiştir.


Kulanım Şekli:
Doğal yollardan alınan porpolis nohut yarisi kadar ciğnenilmelidir. 2 Haftadan fazla kullanıldığı takdirde böbrekleri hızlı çalıştırdığından dolayı iki hafta kullanilip iki hafta ara verilmelidir.

Önemli Uyarı:
Hamile bayanların ve 12 yaşın altındaki çocukların propolis kullanırken dikkatli olunmalıdır.




0 yorum:

Yorum Gönder