BİTKİLERLE KABIZLIK TEDAVİSİ

BİTKİLERLE KABIZLIK TEDAVİSİ





Kabızlık sorunu zaman zaman çoğu insanın hayatını işkenceye çevirebilen sanıldığının aksine çokta basit olmayan bir sorundur.Uzun süren kabızlık sorunu ciddi çatlak ve kanamalara sebep olmadan önlenmesi gereklidir. Sürekli rahatsızlık veren bir şişlik ile başlayan, tedavi edilmediği ve üzerine gidilmeyip görmezden gelindiği takdirde daha ciddi bir tedavi sürecine gidilebilir.

Çoğu insanın paylaşmaktan çekindiği bu rahatsızlık daha ilk aşamada bitki tedavisi ile sorun haline dönüşmekten kurtarılabilir.

Kabızlığa Neden Olan Besinler

Beyaz ekmek: Az oranda lif içermesi ve  işlenmiş bir gıda olduğu için önerilmemektedir.

Çikolata: Düşük lif ve yüksek şeker içeren işlenmiş bir ürün olması sebebiyle uzak durulmalıdır.

Kafein: Kahve, kola, çay gibi kafein içeren  içecekler vücudu susuz bırakarak kabızlığı şiddetlendirebilir.


Peynir,Dondurma: Yüksek oranda yağ ve şeker içeren süt ürünleri kabızlık sorununu artırabilir. Şekerli süt ürünlerinden uzak durulması gerekirken bir diğer süt ürünü olan yoğurt ise bağırsak faaliyetlerini hızlandırarak kabızlık tedavisinde kullanılabilir.

Rafine ve İşlenmiş Yiyecekler: Pizza, hamburger, patates cipsi gibi gıdaların içindeki lifler hazırlanırken çıkarılmaktadır. Bu nedenle rafine ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Bunların dışında ilaç kullanımı, hava değişikliğinde farklı yiyecek tüketimi, hamilelik gibi geçici sebeplerde kabızlığa sebep olabilir. Bu dönemde muz tüketmekten de kaçınılmalıdır.




Kabızlığın Belirtileri 

Bağırsak hareketlerinde yavaşlık
Seyrek tuvalete çıkma ve zorlanma
Kramp benzeri karın ağrıları
Aşırı gaz ve şişkinlik hissi
Ağız kokusu ve ağızda kötü tat
İştah kaybı


Sizler için birkaç farklı kür paylaşmak istiyorum.

1.  1 su bardağı kaynar suyun içerisine 5-6 sinameki yaprağı, 1 çay kaşığı rezene, 1 çay kaşığı anason 5-7 dk. demlenerek aç karnına günde 1-2 defa  içilebilir. Dikkat edilmesi gereken anason, rezene gibi aromasını tam veremeyen bitkilerin havanda dövülerek kullanılmasıdır.


2. Anason, rezene, kimyon ve keten tohumundan birer çay kaşığı bir havanda biraz ezilerek 1 su bardağı kaynar suda demlenir. 8-10 dk. demlenen çay akşam yemeğinden sonra şekersiz olarak içilebilir. Şişkinliği gidererek tuvalet ihtiyacı meydana getirmeye yardımcı olur.

3. 1 tutam karabiber
    2 adet karanfil
    5 adet kakule
    1 kabuk tarçın
    1 zencefil kökü
    1 litre su.

    Bütün malzemeleri 10 dk. kaynatarak süzün ve yemeklerden sonra 1 bardak ılık olarak içebilirsiniz.


4. Yarım tatlı kaşığı keten tohumu
     Yarım tatlı kaşığı
     Yarım tatlı kaşığı melisa
     1 tutam sinameki

   Tüm malzemeler 1 bardak kaynar suyun içerisinde 5-7 dk. demlenerek günde 2 defa içilebilir.

5. 1 tutam maydanoz
    1 tutam kiraz sapı
    1 tutam yeşil çay
    3 kayısı
    1 limon
 
    Tüm malzemeler 1 litre suda 10 dk. kaynatılır ve gün içerisinde aralıklı olarak tüketilir.


Ayrıca kuru kayısı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan ılık bir bardak suyun içerisinde bekletin sabah aç karnına önce suyu içip, daha sonra ise kayısı ve eriği yiyin. Her sabah bu kürü uygulamanız gün içerisinde daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

Bir diğer etkili bir yöntem ise; havanda biraz keten tohumu dövülerek, yoğurtla aç karnına tüketmektir.

Kabızlık şikayeti olanlar sebze, meyve bolca tüketmeli, baklagiller, keten tohumu, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler tüketmeye dikkat etmelidirler. Asitli, gazlı içeceklerden uzak durarak alkol tüketilmemelidir ve gün içerisinde bol sıvı alınmalıdır.

Bitkiler vücuttaki su miktarını azalttığı  için bitki çayları içildiğinde daha fazla su tüketilmelidir. Sürekli bitki çaylarını içmek bağırsakların tembelleşmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle 10 günlük kürden sonra ara verilerek tekrar başlanmalıdır..






0 yorum:

Yorum Gönder