KOLESTEROL VE BİTKİLERLE TEDAVİ YOLLARI


Kolesterol Nedir?

Kolesterol tüm vücutta yer alan bir maddedir.Kimi zaman yiyeceklerle de vücuda alınabildiği gibi karaciğer tarafından da üretilebilmektedir. Kanda fazla miktarda bulunması sağlık açısından çok zararlı olup kalp krizi ve felç riskini beraberinde getirir.

Ülkemizde ölümlerin büyük bölümüne kalp-damar hastalıklarının neden olduğu göz önünde bulundurulacak olursa kolesterol ülke geneli açısından bir tehdit oluşturuyor. İnsandaki kolesterol ne kadar yüksek ise kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimali de o kadar artmaktadır.



İyi Kolesterol (HDL), Kötü Kolesterol (LDL) Nedir?


Kanda taşınan LDL kolesterol artmış ise damar duvarlarına yapışmaya ve damarda daralmaya neden olur. Kolesterol dışındaki diğer maddelerinde eklenmesiyle oluşmuş olan plaklardaki çatlak kısımlarda pıhtılaşma olur ve bu da damarları tıkar. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olmuşsa kalp krizine neden olurken, beyne giden damarlarda oluşmuşsa ise felç riski ihtimalini artırır. Ayrıca damar sertliği sorunlarını beraberinde getirir.


HDL kolestrolü ise LDL nin tam aksi işlevini görür. Yani damardaki kötü kolesterolün zıt yönünde ilerleyerek kötü kolesterolün damarlara vermiş olduğu hasarı temizler. Sağladığı yarar sebebiyle adına iyi kolesterol denilmiştir.

 Ani olarak ortaya çıkmayan ancak damarların yavaş yavaş tıkanmasıyla seneler sonra belirtileri gözlenen kolesterol felç ve kalp krizine neden olmaktadır. Genetik yatkınlığı olanlar ve şeker hastaları bu konuda dikkat etmesi gereken birinci grubu oluştururlar.

 Kandaki kolesterol düzeyini düşürmek için diyet yapmak damarlar açısından oldukça önemlidir. Kalp-damar hastalarında ise sağlıklı bir ömür geçirmek için gerekli şart kandaki kolesterol düzeyinin sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme ile düzene sokulmasıdır.

Kandaki kolesterol düzeyinin ideal seviyede tutulması esastır. Aşırı düştüğünde de yine çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bunların başında çağımızın hastalığı depresyon gelmektedir.


Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmeli
  • Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş ürünler tercih edilmemeli, mutlaka diyet programı uygulanmalıdır.
  •  Kırmızı et yerine beyaz et yenilmeli ve az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. 
  • Pasta, krema gibi doymuş yağ ve yumurta içeren ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Haftada 3 adetten fazla yumurta yenilmemelidir.
  • Tahıl, sebze ve meyve tercih edilmeli. Posalı sebze ve meyveler bolca yenilmelidir.
  • Kesinlikle sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Ve en son ve en önemli sayılabilecek kural düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Spor veya yürüyüş yapmak fark etmez hareket kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Kolesterol İçin Doğal Öneriler

  • Yemek aralarında 1 kase yoğurt içerisine katılacak 1 yemek kaşığı yulaf kepeği,  1 çay kaşığı keten tohumu, ve biraz tarçın kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca yeşil elma ve cevizin kolesterol düşürücü etkisi vardır. Yoğurt karışımına yarım elma ve iki ceviz de eklenebileceği gibi bunlar ayrı olarak ta tüketilebilir.
  • Yemeklere biberiye ve zerdeçal eklenebilir.
  • Bir bardak kaynar suya 1 tutam sarı kantaron atılarak 10 dk. demlenir ve günde üç bardak olarak tüketilebilir.
  • Bir bardak kaynar suya 1 tutam yeşil çay atılarak 10 dk. demlenir ve günde iki bardak olarak içilebilir. 
  • Soğuk algınlığına iyi gelen zencefilin kolesterol düşürücü etkisi de vardır. Yemeklerde kullanılacağı gibi çay olarakta  tüketilebilir. 
  • Zeytin yaprağı, kekik ve biberiye karışımı bir bardak kaynar suya atılarak demlenebilir ve günde iki kez içilebilir. 


0 yorum:

Yorum Gönder