ROMATİZMA VE BİTKİLERLE TEDAVİ YÖNTEMLERİ



Romatizma Nedir? 

Eklem, kaslar ve bağlarda oluşan ağrılı şişlik durumlarına romatizma denir. Hareket kısıtlılığına sebep olan romatizma şekil bozukluklarına da neden olmaktadır. 200 çeşidi olan romatizma çok farklı türlerde de görülebilir.Çocuklarda 1-3 ve 9-12 yaş aralığında başlar. Kız çocuklarında görülme ihtimali erkek çocuklarına göre daha yüksektir.

İltihaplı ve iltihapsız olmak üzere iki tip romatizmadan söz edilebilir. İltihabi olmayan romatizma halk arasında da yaygın olan kireçlenme şikayetleri ile kendini gösterir. Boyun, sırt, kol ve bacaklarda görülen kireçlenme hareket kısıtlılığı başta olmak üzere birçok şikayeti beraberinde getirir.

İltihabi olmayan romatizmal hastalıklar ise, genetik yatkınlıklar, çevresel faktörler gibi bağışıklık sistemindeki çeşitli nedenlere bağlı göz, kalp, ciğer gibi organlar da iltihaplanmayla sonuçlanabilir.

Nedenleri tam olarak bilinememektedir. Fakat genetik, yaş faktörü, cinsiyet, kullanılan ilaçlar,  iklim ve kaza sonucu zedelenmeler sebep olarak gösterilmektedir. Çeşidine göre görülme yaşı değişen romatizma kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Rutubetli ve soğuk hava romatizma üzerinde olumsuz etkiye sebep olarak ağrının daha belirgin olarak hissedilmesine neden olur.

Dört farklı romatizma çeşidi vardır

  1. Eklem romatizmaları
  2. İç organ romatizmaları
  3. Yumuşak organ romatizması, genelde sürtünme zedelenmeleri, gut ve bel kemiği romatizmaları bu guruba girer.
  4. Bu üç çeşidin bir arada olduğu romatizma çeşitleri
Bitkilerle Romatizma Tedavisi

  • Bir bardak kaynar suya bir tutam kırk kilit otu, bir tutam ısırgan yaprağı, bir tutam defne yaprağı 1 çay kaşığı hardal tohumu atılarak 10 dk. demlenerek günde 3 bardak olarak tüketilebilir.
  • Lahana yaprağına zeytin yağı sürülerek dizlere sarmakta romatizma ağrısının azalmasına yardımcı olacaktır.
  • bir bardak suya kekik, biberiye, nane ve ada çayından birer tutam katılarak 5-7 dk. demlenir ve günde iki bardak yemeklerden bir saat önce içilir.
  • Bir bardak suya bir tutam kiraz sapı bir tutam da ısırgan otu eklenerek 5-7 dk. demlenir ve yemeklerden bir saat önce günde iki bardak içilir.
  • Zencefil çayı demlenerek günde iki bardak içilebilir.
Romatizma İçin Bitkisel Masaj Kürleri
  • Sıcak su ve zencefil tozuna birazda bal katılarak ağrıyan yere masaj yapılabilir.
  • Zeytin yağı ile hardal tohumu ezilerek romatizmalı bölge masaj yapılabilir.
  • Hardal tohumu bal ile dövülerek günde bir yemek kaşığı yenilebilir. Ayrıca ağrıyan bölgeye sürerek yarım saat hafif masaj yapılır.
  • Ayrıca susam yağı, alabalık yağı, kekik yağı, biberiye yağı, pelesenk yağı, karanfil yağı, karabaş yağı, hardal yağı ve kantaron yağları eşit miktarda karıştırılarak ağrıyan bölgeye günde 15 dk. masaj yapılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder