KETEN TOHUMUNUN BİLİNMEYEN YÖNLERİ




Özellikle ılıman iklimlerde yetişen keten tohumu, kireçli topraklarda yetişen keten bitkisinin tohumlarından elde edilir.


Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumunun değeri kolesterolü düşürücü etkisinin yanı sıra felç ve kanser tedavisinde kullanılan önemli bir bitki olması sebebiyledir.

İçeriğindeki suda çözünen lifler sayesinde hemoroide de iyi gelir. Mide ve bağırsak iç duvarlarını da temizlemesi nedeniyle kabızlığa iyi gelmekte olup ve kilo vermeyi de  kolaylaştırır. Unutkanlık için de kullanılan keten tohumu çok yönlü bir bitki olması dolayısıyla sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Safra taşı oluşumunu da engellediği gibi, var olan safra taşlarının düşmesine yardımcı da olur. Son dönemlerde birçok kadının sorunu olan göğüs kanseri tedavisinde kanser hangi aşamada olursa olsun, keten tohumu sayesinde tedavi olumlu sonuç vermiştir. Cilt bakımında da kullanılan keten tohumu yaşlandırıcı etkiye karşı mücadele eden mucize bir bitkidir.

 Hormon dengeleyici etkisi sebebiyle menopoz şikayetlerini hafifletmede, adet ağrılarını gidermede ve son zamanlarda kısırlık tedavisinde kullanılmaktadır. Erkekler için kısırlık tedavisinde ve prostat tedavisinde kullanılmaktadır.

Bunların dışında; 

  • Kan şekerini dengelemede,
  • Bazı deri hastalıklarının tedavisinde,
  • Kemik sisteminin kuvvetlenmesinde,
  • Solunum yolu rahatsızlıklarında,
  • Yaraların çabuk iyileşmesinde kullanılır. 

İçeriğindeki omega-3 vitamini sayesinde hücre zarının yeniden yapılandırılmasını hızlandırır. Balık yemeyen vejeteryanlar için omega-3 vitamini deposu olan keten tohumu önerilmektedir. Hızla kilo vermeye de yardımcı olan keten tohumu tokluk hissinin yanı sıra bağırsak hareketlerini de hızlandırması özelliğiyle forma girmeye yardımcı bir bitkidir. Yine içeriğindeki B-12 vitamini değeri oldukça yüksektir. Et yiyemeyen kişiler için bu vitamin keten tohumu yoluyla alınabilmektedir.

Keten tohumu çekilmiş olarak kullanılabileceği gibi tane olarak ta kullanılabilir. Tane keten tohumunun sindirimi zor olduğundan çekilerek toz olarak kullanılması daha uygundur. Bir kase yoğurda  bir yemek kaşığı olacak şekilde günde bir öğün olarak tüketilebilir.

Yağ olarak ta tüketilebilen keten tohumu bu şekilde kullanıldığında yüksek tansiyon ve kolesterole iyi gelmektedir.


Keten Tohumu Çayı Nasıl Demlenir

Bir bardak kaynar su içerisine 1 tatlı kaşığı keten tohumu katılarak 8-10 dk. demlenilerek tüketilebilir. Günde iki kez olarak içmek yeterlidir. 

0 yorum:

Yorum Gönder