ASPİR NEDİR? ASPİR BİTKİSİNDEN BİYODİZEL ÜRETİMİNİN ÜLKEYE KAZANDIRDIKLARI


Aspir son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve de ileriki zamanlarda daha da duymaya devam edeceğimiz bir bitki... Kurak arazide suya ihtiyaç duymadan yetişebilen aspir bitkisi, biyodizel yakıt ve bitkisel yağ olarak kullanılabilecek ve birçok yönde değerlendirilebilecek bir bitki... Onu diğer bitkilerden ayıran en önemli yönü kolay yetişen ve maliyeti olmayan bir bitki olmasında saklı.

Biodolizel; bitkisel yağlardan imal edilen dizel motor yakıtıdır. Son zamanlarda dünyada oldukça ilgi gören ve zamanla da çoğu ülkede yaygınlaşacak
çevre dostu bir yakıttır.

Çevreye zararı en aza indiren aspir suya gereksinim duyan bir bitki olmadığıdan, atıl halde bulunan suyu ulaştırma imkanının olmadığı topraklar aspir ekimi ile değerlendirilebilir. Ayrıca yabani hayvanların ilgisini çeken bir bitki olmadığı için etkileneceği bir dış etken de mevcut değil.

Petrol üretiminde oluşan sıkıntı ve petrol rezervleri olmayan ve dışa bağımlı bir ülke olan ülkemizin sığ ve tarıma elverişli olmayan toprakları aspir ile değerlendirilerek ülke ekonomisine katkıda bulunulabilir.

Aspir Nerelerde Kullanılır?

Aspir sanayi sektöründe oldukça önemli bir yer tutan bitkidir. Tekstil ürünlerinde boya malzemesi olarak kullanılmakta ve boya verici özelliği sebebiyle gıda boyası olarak tercih edilir. Ayrıca sabun, boya, cila, vernik ve biyo yakıt olarak kullanılır. Yeni üretilen arabalarda ise yakıt olarak kullanılacak ve egzoz dumanlarının sebep olduğu hava kirliliği en aza indirilecektir.



0 yorum:

Yorum Gönder