Diyabet halk arasında şeker hastalığı, son yıllarda hızla artan bir rahatsızlıktır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen yalnız sağlıklı beslenmeyle dengede kalabilen diyabet, vücudun insülin hormonunu hiç üretememesi veya ürettiği insülinin vücuda yetmemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında; çok ve sık sık idrar yapma, çok su içme, iştah artışına rağmen kilo alma yer almaktadır.
İki tip diyabetten söz etmemiz mümkündür. Birinci tip diyabet genellikle çoçuk ve gençlerde görülür. Diyabetiklerin % 10-15 inde görülen birinci tip diyabette pankreas bezinde insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir saldırıyla zedelenmesiyle hasta ömür boyu insülini dışarıdan almak zorunda kalır. İkinci tip diyabet ise; yetişkin ve obez kişilerde görülür. İnsüline bağımlı olmayan diyabet çeşididir. İnsülin salgılamasındaki yetersizlikten çok dokuların insüline direnç göstermesi rol oynar. En sık görülen diyabettir ve genetik olarak yakalanma oranları oldukça yüksektir.
Diyabete İyi Gelen Bitkiler
Sarımsak: Sarımsak, damar açıcı, kan şekerini düşürücü, insülin salınımını artırıcı ayrıca insülin yıkımını azaltıcı etkiye sahip olup şekeri düşürmek için güçlü bir antioksidandır. Şeker hastalarının günde en az üç diş kullanmaları tavsiye edilmektedir.
Aloe Vera: Aloe vera bitkisinin kurusu kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.
Krom: Vücutta eksikliği şeker hastalığına neden olur. Krom bulunan yiyecekler düzenli olarak tüketildiğinde bu risk azalır. Krom bulunan yiyeceklerden bazıları ise; yer fıstığı, tam buğday, mantar, mısır, patates, ısırgan otu, yulaftır.
Soğan: İçinde bulunan alil propil disülfid aktif maddesiyle kan şekerini düşürürken insülin seviyesini artırır. Rendelenen soğan ve sarımsağa biraz tuz katılarak günde bir yamek kaşığı tüketmek şeker için birebirdir.
Kudret Narı: Kan şekerini düşürücü etkiye sahip bitki, şeker için çok faydalıdır. Meyvesi ezilerek saf bal ile karıştırılır aç karnına bir yemek kaşığı tüketilir.Biray devam edildiğinde şekeri düşürmeye yardımcıdır.
Diyabete Faydalı Bitkisel Çaylar
Okaliptüs çayı: Kaynar bir litre suya 1 yemek kaşığı katılarak 15 dk. demlemeye bırakılır. Yemeklerden önce bir çay bardağı içilmelidir.
Mersin yaprağı çayı: Kaynar bir litre suya 1 yemek kaşığı katılarak 15 dk. demlemeye bırakılır. Yemeklerden önce bir çay bardağı içilmelidir.
Ardıç tohumu: Bir litre suya atılan 30 gr. ardıç tohumu 10 dk kaynatılır. 15 dk. demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden sonra bir su bardağı içilir.
Zeytin yaprağı: 30 gr. yaprak kıyılıp 1 litre suda iki dakika kaynatılıp demlenmeye bırakılır.15 dk.demlenen çay yemeklerden önce bir bardak içilir.
Hindiba çayı: Bir tutam hindiba ve ayrık kökü kaynatılır. Günde bir su bardağı içilmeye devam edilir.
Ceviz yaprağı çayı: Bir litre kaynar suya 1 yemek kaşığı ceviz yaprağı konulur. 15 dk. demlendikten sonra süzülür. Öğle ve akşam yemeğinden önce bir çay bardağı içilir.
Yulaf: Bir bardak suya bir yemek kaşığı yulaf unu katılarak orta ateşte pişirilir. İki yemek arası 2 bardak içilmelidir.
Bu çaylar düzenli olarak tüketildiğinde şeker hastalığı üzerinde ciddi olumlu etkilere sahip olup mutlaka denenmesi gereken bitkisel yöntemlerdir.
Şeker hastalığı tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir. Aynı zamanda kan dolaşımını da etkileyerek yaraların iyileşmesini de engeller ve yeni yaralara neden olabilir. Göz üzerinde de olumsuz etkiler oluşturarak görme kayıplarına neden olabilir. Yaşam kalitesini düşürmesi ayrıca ruhsal ve sinirsel çöküntüye sebep olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder